Home / 

Pagina: Taekwondo

Taekwondo

De sport voor jong en oud.

Wat is Taekwondo?

De van oorsprong Koreaanse vechtsport Taekwondo is een stijlvolle en veelzijdige zelfverdedigingssport.In Nederland wint Taekwondo de laatste jaren aan aan populariteit, zowel jong als oud beleeft enorm veel plezier aan Taekwondo. Een sport die voor iedereen aantrekkelijk is, want bij TaekwondoSchool de Tombe is er aandacht voor de recreant, de wedstrijdsporter, maar ook zeker voor de topsporter.

Taekwondo betekent letterlijk ‘manier van de voet en de vuist‘, maar het accent ligt op de voeten en de benen. Taekwondo leent zich dan ook uitstekend voor het verbeteren van de lichamelijke conditie, motoriek en het zelfvertrouwen, bij kinderen en volwassenen.

Taekwondo kent verschillende onderdelen, waarin je zowel fysiek als mentaal oefent om jezelf te verbeteren.

 

  • Kyorugi (Sparring): Een tweegevecht waarbij de sporters ingedeeld worden naar leeftijd en gewicht. De sporters dragen bij deze wedstrijden borst-, hoofd-, kruis-, arm- en scheenbeenbeschermers. De bescherming en het reglement dat geldig is bij alle wedstrijden, zorgen ervoor dat de gevechten veilig zijn voor de deelnemers. Kyorugi is tevens is een wedstrijdonderdeel waarin kampioenschappen tot en met Olympisch niveau worden georganiseerd.
  • Taeguk/ Poomsee (Stijlvormen): De stijlvormen zijn een schijngevecht waarbij een vaste volgorde van technieken uitgevoerd moeten worden. De stijlvorm wordt door een vijf- of zeventallige jury beoordeeld op kenmerken als kracht, balans, dynamiek en uitstraling.
  • Hosinsul (zelfverdediging): Een vorm van zelfverdediging, waarbij de bevrijding van een aanval centraal staat. Deze aanval kan een stoot of trap zijn, maar ook een greep of klem of aanval met een stok of mes.
  • Ilbo Taeryon (éénstaps sparring): Een zelfverdedigingsoefening, waarbij de aanval een stoot is en je op de vele mogelijke manieren van verdediging daarop oefent.
  • Breektest (Gyepa): Een indrukwekkende manier om de eigen capaciteiten te testen, door het breken van bijvoorbeeld planken of zelfs stenen.

 

Olympische discipline:
Na enkele malen demonstratiesport te zijn geweest is Taekwondo sinds de Olympische Spelen van 2000 in Sidney- Australië, onderdeel van de Spelen. De van oorsprong Koreaanse verdedigings- en vechtsport heeft deze eerste mijlpaal kunnen bereiken door een goede organisatie van de sport wereldwijd, waarin veiligheid voorop staat.

In Nederland is de Taekwondo Bond Nederland (TBN) het officiële orgaan namens de Wereld Taekwondo Federatie (WTF) en wordt erkend door NOC*NSF en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Benieuwd naar de exameneisen & theorie van taekwondo?

KLIK dan op de knop hieronder om deze te downloaden.